INRICHTEN NIEUWBOUWWONING

Hulste, West Vlaanderen

Ontwerp 2021

Aandacht voor akoestiek

De woning van dit koppel was enkele jaren geleden gebouwd maar nog niet volledig naar wens ingericht. 

Voor de inrichting was aandacht voor akoestiek heel belangrijk. Met grote ramen en nauwelijks gordijnen was dit echt niet goed (harde materialen weerkaatsen geluid, zachte materialen dempen). 

Om de akoestiek te verbeteren kozen we o.a. voor:

  • een akoestisch spanplafond, waardoor het ook mogelijk is de lichtpunten aan te passen voor meer en beter licht;

  • een dik gordijn, die ook voor de muur tussen de 2 ramen doorloopt. Hoe meer zachte oppervlakte waar het geluid gedempt wordt, hoe beter. Bovendien heeft het doorlopend gordijn een verruimend effect in de leefruimte;

  • akoestisch dempend vilt op de muur tussen zithoek en keuken, en ook op een muur aan het bureautje: de textuur brengt meteen een andere sfeer dan schilderwerk.

M-INT_FEFE_BT_01_edited.jpg
FEFE_ontw 3_render-0-0 2021-05-21 092808

Werken in de woonkamer

M-INT_FEFE_BT_14_edited.jpg

De bewoonster is fotografe en heeft een werkhoekje in de woonkamer om 's avonds nog wat foto's te bewerken. 

We draaiden de richting van het werkvlak 90°:

  • zo is er geen weerspiegeling van het raam in het scherm​;

  • intussen kan er mee gekeken worden naar de televisie (jawel, soms is werken in het gezelschap van je gezin en met een blik op de televisie belangrijker dan gefocust werken 😉).

Voor de kasten achter het scherm stellen we een mat zwarte laminaat voor, zodat de kleuren op het computerscherm niet beïnvloedt worden - een juiste kleurweergave is nogal belangrijk als je foto's bewerkt als fotografe. 

Het bureau zelf staat niet meer 'in' het hoekje (te weinig plaats) maar 'voor' het hoekje. Het vormt een geheel met een kast voor de muur. Wat blijft liggen op het bureau, zit achter een opstand. Geen rommel in het zicht dus, zonder te moeten opruimen. 

Het ontwerp maakt dat het hoekje er niet meer als een vreemd 'overschot aan plaats' uit in de architectuur van het gebouw, maar lijkt het op maat ontworpen.

Ook de keuken kreeg een upgrade

FEFE_ontw 3_render-0-0 2021-05-21 134648
M-INT_FEFE_BT_07_edited.jpg
M-INT_FEFE_BT_08_edited.jpg
  • De bestaande keukenkasten zijn nog in goede staat en blijven behouden, maar een onderhoudsvriendelijker werkblad was gevraagd. We voegden meteen ook enkele bovenkastjes toe om het geheel strakker, rustiger en warmer te maken. 

  • Schuifdeuren in hout kunnen de keuken en de woonkamer afsluiten.

  • Door een nieuwe kast achter de eettafel is er de nodige extra opbergruimte en heeft alles een plek.

Kijk rond...

Jouw woning verder inrichten en afwerken?