VERBOUWING EN INRICHTING rijwoning- VEMS

Harelbeke, West Vlaanderen

Ontwerp 2012 - realisatie 2013

totaalinrichting-MINT-projectVEMS (7).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (1).jp

Op een beperkte oppervlakte

48 m² voor keuken, eetkamer en woonkamer krap? Zo voelt het niet!

Zowel de indeling als het materiaal- en kleurgebruik van de stadswoning werden bepaald door enerzijds de mogelijkheden, beperkingen en kenmerken van het bestaande gebouw, anderzijds door de visie en de gewenste levensstijl van de bewoners:

- De keuken mocht niet te nadrukkelijk aanwezig zijn. Van een verspringing in de muur werd gebruik gemaakt om de kookzone iets dieper dan de andere kasten te plaatsen. Door daarbij ook met wit en donker te werken ‘verdwijnt’ de keuken nagenoeg uit het zicht. Ook de donker gekleurde dampkap speelt daarin een rol.

Om dezelfde reden werden er geen tegels geplaatst in de keuken maar loopt de parket door;- de parket met veel vlammen en knopen zorgt ervoor dat putjes en plekken minder opvallen. Er mag geleefd en gespeeld worden in huis;- een los element onder het keukeneiland wordt handig gebruikt als speelhoek, en wordt als zitbank aan tafel bijgeschoven wanneer er veel bezoek verwacht wordt;- hangplanten en peertjes zorgen voor gezelligheid en een betaalbare eye-catcher boven de tafel;- De woonkamer krijgt een scheiding van de eetkamer en keuken dmv een lichtstraat die loopt in de breedte van kast tot muur. De woonkamer is een nieuwe uitbouw, waar het plafond hoger kon geplaatst worden dan in de keuken om meer onderscheid te maken in de ruimte;- een spiegel onder de lichtstraat verspreid meer licht;- woonkamer en keuken zijn in gebroken wit geschilderd, de keuken in een iets wittere tint: dit is niet zichtbaar maar het verschil tussen de lichtere woonkamer en donkerdere keuken verkleint.

totaalinrichting-MINT-projectVEMS (8).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (5).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (3).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (4).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (2).jp
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (6).jp

Architectuur,  interieur en tuinaanleg overlappen

Architectuur, interieur en tuinaanleg werden samen ontworpen en overlappen om de beperkte oppervlakte zo efficiënt mogelijk te benutten:

- maatwerk en lichtstraat zijn perfect op mekaar afgestemd, zowel breedte, lengte als positie;
- achter het gordijn naast de tv-kast is een kleine bergruimte voorzien voor vuilbak, tuinslang en klein tuingerief. Dit is bereikbaar via een aluminium deur die deel uitmaakt van het raamgeheel;
- de achtergevel werd voorzien van metalen profielen waar een blauwe regen over groeit, die extra schaduw geeft in de zomer en een groen kader rond het raam vormt;

totaalinrichting-MINT-projectVEMS (19).j
totaalinrichting-MINT-projectVEMS (29).j

- De tuin werd verdubbeld in oppervlakte door van het vervallen tuinhuis het dak te verwijderen;
- de houten dakbalken werden vervangen door metalen profielen voorzien van gaatjes voor staaldraden, zodat klimplanten een groen schaduwdak kunnen vormen;
- van de metalen profielen wordt handig gebruik gemaakt voor schommels;

 

Een stadswoning met een authentiek en zuiders aanvoelend terras, een oase van rust. Het is goed wonen in een stad!

totaalinrichting-MINT-projectVEMS (25).j

Foto's door ALLT & archimedia

M-INT interieurarchitectuur

Tramstraat 15 -  8530 Harelbeke - 0492 50 35 32hanna@m-int.be - BE0806.896.973